Onze sponsor:

Review:

26 oktober 2023 | Niels Laan | Aqara, Bewegingsensoren

Aqara Presence Sensor FP2 - Een nieuwe revolutie?

Conclusie:

Laten we beginnen met: amazing! Want dat is deze sensor. Echt heel goed, als hij het doet. Het detecteren van mensen doet hij echt super en zeer snel. Hij kan ook echt zien waar je bent in de ruimte en daar op automatiseren, zelfs als deze 2 zones dicht bij elkaar zijn.

Maar waarom zeggen we dan "als" hij het doet? Dit heeft te maken met dat het detecteren van meerdere personen niet altijd goed gaat waardoor hij denkt dat er 2 mensen zijn, en je raadt het al, hierdoor gaat de detectie niet goed. Zelfs als er maar 1 iemand is.

Een andere punt is, als we dan toch met de negatieve dingen bezig zijn, de integratie met andere Smart Home systemen. Kort gezegd; deze is er niet. Je kunt met wat workarounds hem wel werkend krijgen maar dit is natuurlijk niet zoals het hoort. Gebruik je al de Aqara APP en heb je een M2 hub dan is deze sensor een fantastische toevoeging.

Maar we lopen op de zaken vooruit. Nog even terug naar deze sensor. Door het gebruik van de mmWave technologie kun je zeer nauwkeurig beweging detecteren. Aqara geeft zelfs aan dat hij je hartslag kan registreren. Deze sensor is dus ideaal voor bv je woonkamer ,waar je vaak vrij stil op de bank zit. Met een normal PIR gaat je lamp toch vaak uit als je niet beweegt. Iets waardoor je letterlijk en figuurlijk in het donker zit. Dit heb je dus niet met deze sensor.

Via de Aqara APP kun je jouw ruimte helemaal intekenen waardoor je meerdere zones kan maken. Hij kan zelfs door objecten heen. Door deze zones kun je verschillende acties opstarten. Dus bij de bank gaat de bank lamp aan, als je aan de eettafel zit: de lamp daar boven. En als je naar keuken loopt gaat hier weer de lamp uit en de rest uit.

Hij heeft ook een LUX-meter ingebouwd waardoor je het lichtniveau kunt meten. Superhandig om een automatisering te maken, zodat de lampen alleen maar als het donker is aan gaan.

Als laatste willen we nog de prijs van € 83,95 nog noemen. Hij is wel aan de dure kant, zeker als je dit vergelijkt met een normale PIR die al vanaf € 25,00 te krijgen is.

 

Detectie in meerdere zones
Kan meerdere personen detecteren
Reageert snel
Geen hub nodig om te werken
Lichtsensor

Prijs
Integratie met andere smart home systemen zeer slecht
Af en toe een eigen wil

Eindoordeel

8,0

Ik wil Aqara bedanken voor het beschikbaar stellen van deze sensor.

Getest met:
Homey, Firmware 4.2, APP: 1.3.3
ZipaTile, firmware 1.1.38
Fibaro HC2, firmware 4.170


Vera Plus, firmware 1.7.2414
Domoticz, firmware 4.10717
HASS, firmware 0.98.2

Dit product is te koop voor:


€ 84
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Bewegingsensoren