Nest - Protect - Review


Vorige week heb ik een interessant product binnen gekregen: de Nest - Protect. De protect is een slimme rook- en koolmonoxide-melder welke via WIFI werkt.

Lees snel verder naar alle mogelijkheden...



"Een echte levensredder"


Naast een normale rookmelder heeft de Protect ook een koolmonoxide-melder. Koolmonoxide is geurloos en je kunt het niet zien. Maar staat wel in de top van meest dodelijke oorzaken in huis. Goed dat deze detectie erin zit.

"Geen gepiep van lege rookmelders meer"


De Protect heeft een aantal slimme zaken ingebouwd zodat je de status goed kunt bijhouden. Zo licht de sensor groen op, om aan te geven dat alles oké is.  Als de sensor geel oplicht dan kan er wat aan de hand zijn. Dus die piepjes zijn verleden tijd.


De verschillende status kleuren zijn:

Groen >> Alles oke
Wit >> Lichtpad functie
Geel >> Letop
Rood >> Alarm

Er zit ook een lichtpad functie op de Nest. Hiermee zou je een pad kunnen maken in je huis zodat je 's nachts niet in het donker loopt.

"Een rookmelder die praat?"


De Protect geeft naast een signaal ook een gesproken melding. Hij vertelt of er rook of koolmonoxide is en of er acuut gevaar is. Je kunt op deze manier beter reageren op de situatie. Je kunt ook op de knop van de Nest drukken om te horen wat er aan de hand is.

De diversen meldingen/statussen komen ook op de APP binnen. Daarnaast kun je ook verschillende scenario's instellen.


"Werkt samen met de Nest Thermostaat"

Ander pluspunt is dat hij samenwerkt met de Nest Thermostaat. Hij maakt onder andere gebruik van de ingebouwde bewegingsmelder. Hierdoor weet de Nest dat je thuis bent zonder dat je in de buurt bent van de thermostaat. Hierdoor springt de auto away functie niet meer zomaar aan.
Een mooie toevoeging op je Nest thermostaat.

Andere leuke feature is dat de rookmelder ook een luchtvochtigheidssensor heeft ingebouwd. Hierdoor kan hij rook van stoom onderscheiden. 

De Nest - Protect is te verkrijgen in een batterij- en netvoeding (230V) versie. Je hebt er al eentje voor €109,- en hij is te koop via de Nest webshop.


Technische specificaties:

Batterijen: 6 AA (of via 230V)
Afmeting: 13,4 x 13,4 x 4,1 cm (HxBxD)
Sensoren: 
Foto-elektrische rooksensor
Koolmonoxidesensor
Warmtesensor
Drie activiteitsensoren
Omgevingslichtsensor
Luchtvochtigheidsensor

Sirene/speaker: 80dB
Draadloos: 802.11 - 2,4 GHz


Wat krijg je:


- Nest Protect
- Handleiding (Nederlands/Frans)
- 4 schroefjes
- Achterplaat



Uitpakken:



Grootte:






Uiterlijk:


Bovenkant


Zijkant


Onderkant

Binnenkant/batterijen


Installatie:

De installatie gaat vrij gemakkelijk. Je moet hem als eerst toevoegen via de APP. De stappen zijn duidelijk uitgelegd. 








Nadat hij is toegevoegd staat er in de handleiding duidelijk waar je de Protect moet ophangen. Dit gaat gemakkelijk via de bijgeleverde beugel/schroeven.

Je hoeft overigens het blauwe lipje niet meteen te verwijderen.


APP instellingen:






Testen van Protect
De Protect kun je gemakkelijk testen door de ronde knop in te drukken. Via spraak krijg je instructies.





Nest Protect versus Fibaro Smoke Sensor:



Inderdaad de Fibaro is een stuk kleiner. Daarmee houdt de vergelijking ook op. Beide natuurlijk prima rookmelders waarbij de Nest als pluspunt heeft dat hij nog een koolmonoxide melder heeft, en dat je geen z-wave controller nodig hebt.

Klik hiervoor de review van de Fibaro Rookmelder.


Conclusie:

Niet zomaar een normale rookmelder. Er zitten een paar goede slimme zaken in deze melder wat de veiligheid ten goede komt. De koolmonoxide is een mooie bonus. 
De koppeling met de Nest thermostaat is ook fijn omdat hierdoor niet onnodig je verwarming uitgaat. Wat ik ook een pluspunt vind is dat je de status van de rookmelder kunt zien in de APP. Zo weet je altijd of hij goed werkt.

Als ik dan toch een minpunt moet opnoemen dan is het de grootte. Hij is best fors.

+
Koolmonoxide
Alarm zeer goed/fijn geregeld
Koppeling met Nest Thermostaat
Status updates zeer fijn
Gesproken meldingen

-
Grootte


Nest bedankt voor het beschikbaar stellen:




Reacties (14) -

  • Appie

    16-2-2015 18:36:30 | Antwoord

    Top review! Bedankt!

    Heb echter nog wel een vraagje, wanneer je stroom uitvalt(door brand), dan zal je router zonder UPS voorziening ook meteen stoppen. Krijg je dan een seintje vanuit de NEST server dat de melders niet meer benaderbaar zijn of gaat zoiets stilletjes aan je voorbij? Uiteraard zal de melder(s) wel afgaan in het huis, maar wanneer je op een andere lokatie bent krijg je hier niets van mee? Of heeft NEST hier wat op gevonden?

    • domotica-blog.nl

      16-2-2015 20:41:45 | Antwoord

      Goeie vraag!
      Moet je alleen het antwoord schuldig blijven. Maar ga hem voor je navragen bij Nest.

      • Domotica-blog.nl

        19-2-2015 12:57:07 | Antwoord

        Hierbij  de reactie van Nest op je vraag:

        "Een Nest Protect die verbonden is met WiFi, zal meteen via de Protect stem melding geven als die verbinding verbroken wordt."

        • Appie

          2-3-2015 12:20:39 | Antwoord

          Bedankt voor de terugkoppeling. Samengevat: de lokale mensen krijgen WEL mee via voice dat er iets niet goed gaat wat de verbinding betreft.

          Echter als ik buiten de deur ben dan krijg ik niet een seintje vanaf de NEST server op mijn telefoon dat er iets met de verbinding aan de haak is.

          Wel jammer,  vaak ontstaat een brand uit kortsluiting wat er in 95% van de gevallen ervoor zorgt dat je internetverbinding ook down gaat. Oftewel je kan geen notificatie meer ontvangen.

        • C4Vette

          3-3-2015 11:22:24 | Antwoord

          Nou, dat 'meteen' is niet waar. Mijn WiFi-AP is een UPC horizon-box (breek me de bek niet open.....) en daarvan stopt het WiFi diverse keren per week. Nog nooit heb ik iets van mijn drie Nest protects gehoord......

  • isane

    21-2-2015 09:05:18 | Antwoord

    Vraagje, ik wil het stroom doorlussen vanuit een lamp naar de nest toe want ik kan de stroomkabels niet netjes uit het plafond laten komen.

    Is het mogelijk om de stroomkabel onder de nest door te laten gaan of hangt de nest dan scheef?

    • Domotica-blog.nl

      21-2-2015 22:05:54 | Antwoord

      Er is wel iets ruimte onder de bevestigingsplaat maar of daar een stroom kabel onder door kan durf ik zo 123 niet te zetten. Het gaat wel krap worden. Anders zou je hem iets moeten ophogen/wat tussen doen.

  • Fernando

    17-3-2015 16:29:26 | Antwoord

    Hi,

    Weer een mooie review! Dank daarvoor.

    Ik zit ook al een tijdje naar de Nest Protect te kijken om de lelijke irritante rookmelders in mijn nieuwbouw woning te vervangen.

    Ik heb echter een paar vragen die na een telefoontje met de Helpdesk van Nest helaas onbeantwoord zijn gebleven.

    Ik zou dus graag op de plaats van de bestaande rookmelders die op het stroomnet zijn aangesloten deze nest protects willen aansluiten, kan dat?
    Kan je de Nest Protects op het stroomstekker van zon standaard rookmelder aansluiten?

    En hoe zit het met evt. bat. backup? Heeft de stroom versie van de Nest protect een bat. backup?

    Verder vraag ik mij af of ik het het bestaande kring van rookmelders een paar protects kan plaatsen, ik begrijp wel dat de protects en de oude rookmelders niet met elkaar zullen samenwerken maar zullen de andere melders nog wel met elkaar verbonden blijven als er een paar tussenuit gaan?

    Ook de melding van C4Vette baart mij zorgen, heeft iemand al getest of de nest protect ook echt melding geeft als wifi uitvalt?

    En hoe zit het eigenlijk als Google ooit besluit te stoppen met Nest (google glass anyone? Kuch Kuch) en de server offline haalt? Werken deze dingen dan nog autonoom?  Of heb je dan hele dure onbruikbare kastjes aan je plafond hangen?

    • domotica-blog.nl

      17-3-2015 16:37:08 | Antwoord

      Bedankt.

      Kan niet al je vragen beantwoorden maar probeer eens via Twitter van Nest.

      De Nest kan ook zelfstandig werken zonder WIFI. Je krijgt dan geen melding via de telefoon maar uiteraard wel gewoon het normale signaal/van de unit zelf.

      Hij zal niet met je oude rookmelders kunnen samen werken.

      • Fernando

        17-3-2015 17:11:48 | Antwoord

        Hi,

        Dank voor je reply.

        Weet je toevallig wel of je de Nest Protect wel op de stroomaansluiting van de bestaande rookmelders aangesloten kan worden? En of die blijven werken als je een paar door Nest protect melders vervangt?

        • domotica-blog.nl

          17-3-2015 17:30:21 | Antwoord

          Kijk eens hier:
          nest.com/.../How-do-I-know-if-I-have-a-wired-or-a-battery-powered-smoke-alarm

          • Fernando

            18-3-2015 11:11:46 | Antwoord

            Ah, OK duidelijk.

            Kan die van mij dus gewoon vervangen door een NEST.

            Ik heb ook net de handleiding gedownload en daar wordt echt een rookmelder zoals ik thuis heb hangen als voorbeeld gebruikt.

            Ik heb daarin ook gezien dat er het volgende aanwezig is: Batterijcompartiment:
            3 AA Energizer® Ultimate
            Lithium-batterijen (L91).


            Ik besef mij ineens wel dat ik gelijk een investering van 330 euro in een keer moet doen.

            Ik zal namelijk op elke verdieping minimaal een nest protect moeten plaatsen anders loop ik het risico dat als er een afgaat (bv. beneden) en wij boven slapen je hem niet hoort afgaan.

            Hoe luid is zon protect eigenlijk? Heb je dat getest?

            • domotica-blog.nl

              18-3-2015 21:53:05 | Antwoord

              Best hard/hard genoeg.

              Zie ook video.

  • Scholten

    3-6-2017 06:13:05 | Antwoord

    Ik heb mijn wifi gewijzigd weet iemand hoe ik dat kan wijzigen in de app?

Reactie plaatsen